maandag, 25 July 2016 12:13

Rowland overwint Hongaarse tegenslag en gaat met zesde plaats naar huis

Rowland overwint Hongaarse tegenslag en gaat met zesde plaats naar huis Foto: Dutch Photo Agency

Oliver Rowland is in de 12e ronde van het GP2-seizoen na een sterke race beloond met een zesde plaats voor MP Motorsport. Daarmee maakte hij toch nog wat van het weekend op Hungaroring, dat na een tegenvallende kwalificatie geen punten leek op te leveren. Op een circuit met op z’n zachtst gezegd weinig inhaalmogelijkheden wist de Renault-junior na een uitstekende start in de sprintrace van de 11e naar de zevende plaats op te rukken, ondanks het feit dat hij in de eerste bocht buiten de baan werd geforceerd. Vervolgens schoof hij na een vroege safetycarperiode nog een plaatsje op. Ook Rowlands teamgenoot Daniël de Jong leverde in de sprintrace zijn beste prestatie van het weekend. De Nederlander liep de top-tien net mis na een prima wedstrijd die hem van de 15e naar de 11e plaats bracht.

In de hoofdrace op zaterdag kozen Rowland en De Jong beiden voor een strategie met een late bandenwissel. De Brit vocht zich omhoog van een 17e startplaats, om als 11e te finishen, terwijl De Jong 15e werd na als 18e te zijn gestart.

“Na het succes op Silverstone twee weken geleden viel dit weekend een beetje tegen”, aldus Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. “De kwalificatie liep niet zoals we wilden. Juist op een circuit als de Hungaroring wordt het een enorme uitdaging als je niet op de eerste paar plaatsen van de startopstelling staat.”

“Oli heeft het desondanks geweldig gedaan, doordat hij zichzelf toch nog in de punten heeft weten te rijden, wat belangrijk is voor het kampioenschap. Daniël was ook erg goed in de sprintrace. We richten ons nu op Hockenheim over een week. Daar willen we opnieuw in beide races punten scoren.”

Rowland ging het zesde raceweekend van het seizoen in als de leider in de tussenstand, maar moest als 17e vertrekken in de hoofdrace, een plaats die we van hem niet gewend zijn. Teamgenoot De Jong stelde zich naast hem op de startopstelling op. De Nederlander maakte de betere start en reed meteen de top-15 binnen, terwijl Rowland naar de 18e plaats werd teruggeduwd.

Nadat vanaf de 9e ronde de eerste pitstops hadden plaatsgevonden, schoven de beide MP-coureurs flink wat plaatsen op in de rangschikking. Na ongeveer een derde van de raceafstand wist Rowland zijn teamgenoot te passeren.

Op dat moment lagen ze vijfde en zesde. Ze zouden nog naar de tweede en derde plaats opklimmen voordat De Jong in de 25e ronde naar binnen kwam voor zijn bandenwissel. Rowland maakte zijn pitstop vijf ronden later en kwam vóór zijn teamgenoot terug de baan op. Daarna won hij verder terrein, om als 11e over de streep te komen. De Jong finishte als 15e. In de sprintrace op zondagochtend kwam Rowland goed weg vanaf de zesde rij. Ondanks het feit dat hij in de eerste bocht naast de baan werd geduwd, wist hij zijn auto heelhuids terug op de racelijn te brengen, om vervolgens in de volgende bocht handig een crash tussen vier auto’s te ontwijken. Zo klom hij op naar de zevende plaats.

Na de safetycarperiode vanwege het ongeluk in de tweede bocht won de Brit nog één plaats doordat Antonio Giovinazzi met schade aan zijn voorvleugel een pitstop moest maken. Hij vond geen inhaalmogelijkheden om nog meer plaatsen te klimmen. Daardoor eindigde hij het weekend als vierde in het rijdersklassement.

De Jong werd in eerste instantie opgehouden door het ongeluk in de eerste ronde, maar wist toch naar de 13e plaats op te klimmen. Na de pitstop van Giovinazzi werd dat een 12e plaats. Toen Jimmy Eriksson in de 15e ronde moest opgeven, won De Jong nog één plek. Hij bleef 11e tot aan de finish, nadat hij er alles aan had gedaan om toch de top-tien binnen te rijden.

MP Motorsport reist nu meteen door naar Hockenheim in Duitsland. Daar vinden op 30 en 31 juli de 13e en 14e wedstrijd van het GP2-seizoen plaats.

GP2-rijderskampioenschap 2016 (na 12 wedstrijden):
4e Oliver Rowland, 83 punten; 19e Daniël de Jong, 6 punten

GP2-teamkampioenschap 2016 (na 12 wedstrijden):
6e MP Motorsport, 89 punten

Gallery

BMW domineert kwalificatie Hungaroring; Mercedes kansloos
Een nog sterker Belgian Audi Club Team WRT klaar voor de strijd in de Blancpain Endurance
Mercedes-directeur gematigd positief: "We weten waar we staan na..."
Williams geeft Nasr testrol
Panther Racing gaat de Colombiaan Carlos Huertas testen
Schumacher in 2015 actief bij Bas Koeten Racing
Palmer grijpt eerste GP2 pole, Vandoorne op eerste startrij, De Jong P22
Sensationele tweede DTM-race op Hockenheim met Mattias Ekström als winnaar
Will Power rondt test op NOLA af met de snelste tijd
Mercedes voorzichtig, maar met vertrouwen naar Hockenheim