zondag, 29 May 2016 21:55

Bizar FIA-WTCC raceweekend voor Tom Coronel op Duitse Nürburgring Nordschleife

Bizar FIA-WTCC raceweekend voor Tom Coronel op Duitse Nürburgring Nordschleife Foto: David Noels

Een FIA-WTCC raceweekend waar Tom Coronel absoluut naar uitkeek was zeker dat op de Nordschleife van de vermaarde Nürburgring. Op deze veeleisende, bochtige, glooiende en ruim 25 kilometer lange racepiste in de Eifel wist de Nederlander met zijn ROAL Motorsport Chevrolet Cruze in de kwalificaties op te klimmen naar een unieke derde plaats achter de Citroën fabrieksrijders Lopéz en Müller. Als best geklasseerde rijder van de WTCC Trophy voor privérijders, had Tom Coronel daarmee zicht op prachtige resultaten op deze uitdagende racepiste. Die hij zo goed kent vanuit vele andere evenementen uit zijn lange racecarrière.

Vanaf de achtste startpositie wist Tom Coronel in de Openingsrace op te klimmen naar positie vijf. Daarmee verliep alles volgens plan, tot het moment dat in de slotronde een van de voorbanden het bij hoge snelheid met een klap begaf. De race eindigde daarmee bij Schwedenkreuz zeer abrupt en door de korte serviceperiode tussen beide races ging zo ook deelname aan de Hoofdrace verloren. De zwaargehavende Chevrolet kon immers nooit op tijd naar de pits gebracht worden voor herstel. Teleurstelling alom, zeker na het mooie succes tijdens de vorige FIA-WTCC race in Marokko

De pech voor de Nederlander hield daar niet mee op, want na zijn zo goed verlopen kwalificatie op de Ring, filmde hij tijdens het rijden naar het Parc Fermé met zijn telefoon de vreugde in de auto en dat is niet toegestaan. Na afloop bestraften de Sportcommissarissen hem voor die actie met een absurd hoge boete van 5.000 euro. Die ook nog eens binnen 48 uur na uitgifte van het bulletin betaald moest worden. Voor Tom Coronel een probleem en hij begon via social media gelijk een crowdfunding-actie, om op die manier het bedrag zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen. Al met al een weekend dat fantastisch begon, maar in mineur eindigde. Natuurlijk weet Coronel als geen ander dat ook dit bij het racen hoort, maar het is wel enorm zuur als het je in een beloftevolle positie op je favoriete circuit overkomt. In het wereldkampioenschap voor toerwagens bezet Tom Coronel nu de negende plaats met 44 punten, in de WTCC Trophy voor privérijders staat hij derde met 55 punten en bij de teams bezet ROAL Motorsport plaats nummer twee. "Ook tijdens de training had ik al een klapband. Dus hebben wij met de engineers de auto anders afgesteld om dat voor de rest van het weekend niet nog eens te laten gebeuren. De kwalificatie verliep super. Ik had een mooie slipstream van Michelisz en pakte een derde tijd achter twee Wereldkampioenen: Lopéz en Müller. Waanzinnig dus en een superprestatie die voelde als een wereldtitel. Ik heb het op deze baan altijd wel naar mijn zin en heel eerlijk gezegd ben ik ook wel een beetje verrast hoe het de laatste tijd met onze Chevy gaat. We gaan met stappen voortuit en zitten er de laatste tijd goed bij. Zoiets werkt ook super motiverend binnen het team. Nu ook weer. Roberto (Ravaglia -teambaas) heeft mij wel drie keer gebeld of die derde plek echt waar was! Een kwalificatie die ook nog eens kampioenschapspunten opleverde en dat is uiteraard altijd goed. De race ben ik als achtste gestart en ik schoot vrij snel naar een zesde en zelfs een vierde plek. Ik heb de Citroëns laten gaan, pakte Bennani later weer terug en reed achter Chilton op een probleemloze vijfde plaats. Niets aan de hand tot ik in de laatste ronde een trilling voelde. Ik reed op dat moment 261 km/uur en kreeg rechtsvoor een klapband. Met een harde klap belandde ik in de vangrail, gleed door en kwam zo tot stilstand. De auto had veel schade en ik wist dat ik de tweede race wel kon vergeten. Absoluut balen!!!", aldus Tom Coronel na afloop.

Ten aanzien van de hem opgelegde boete wilde hij het volgende kwijt: "Ik begrijp dat ik met die actie niet het goede voorbeeld geef. Maar de hoogte van het bedrag is voor mij als privérijder echt absurd. Waar moet ik dat weer vandaan halen? Om die reden ben ik een crowdfunding actie via social media gestart. Met 585.000 volgers op facebook, 185.000 op Twitter en 110.000 op Instagram werd dat bericht snel opgepakt en verspreid. Inmiddels hebben we ook al 3.250 euro binnen. De actie loopt nog en ik verwacht dat met mijn vele fans we het via deze actie gaan fixen. Mocht er een hoger bedrag uit komen, schenk ik dat aan de mensen die tijdens de races de baanposten bemannen", besluit Tom Coronel. Die na zijn FIA-WTCC race ook nog aan de 24-uurs race deelnam met een Nissan GT-R, maar ook daar voortijdig uitviel.

Uitslag Openingrace 1 Nürburgring Nordschleife:
1. José-Maria López (Arg) CitroënC-Elysée 3 ronden,
2. Tom Chilton (GBr) Citroën C-Elysée op 0,526;
3. Norbert Michelisz (Hon) Honda Civic WTCC op 6,653;
4. Rob Huff (GBr) Honda Civic WTCC op 7,971,
5. Mehdi Bennani (Mar) Citroën C-Elysée op 10,126 en
Tom Coronel (Ned) ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1 uitgevallen.

Race 2 (Hoofdrace):
1. José-Mara Lopéz (Arg) 3 ronden;
2. Norbert Michelisz (Hon) op 0,435;
3. Tom Chilton (GBr) op 0,915;
4. Rob Huff (GBr) op 1,908;
5. Mehdi Bennani (Mar) op 2,431
en Tom Coronel Roal Motorsport Chevrolet Cruze TC1 verscheen niet aan de start na schade door klapband in race 1.

Gallery

AF Corse bevestigt James Calado en Sam Bird
Audi met vier Audi RS 5 DTM naar ITR-test op Hungaroring
Auto GP: Nürburgring: Karthikeyan wint duel van Giovesi
Max begint het nieuwe seizoen op P5 in regenachtig Melbourne
Timo Glock kritisch: “Uit oogpunt van de coureurs, compleet de verkeerde weg”
Comeback voor Bentley in nieuwe prototype-klasse?
Winst voor Loeb in Slowakije ondanks hevige regen
Coureur Tom Coronel dik tevreden na geslaagd WTCC-seizoen 2014
23e uur - Leider GTE PRO valt terug met een gebroken aandrijfas